Somnis en paper

Premsa i periodisme al Penedès republicà (II Beca de Recerca Històrica Penedès 2007-2008)

Jaume Recasens i Bel

Somnis en paper

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 24,00€

Col·lecció: El Tinter, núm. 119

ISBN: 978-84-9791-878-7

Nombre de Pàgines: 584

Nombre d'il·lustracions: 48

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Maig del 2011

Compartir aquesta pàgina a:

Somnis en paper

Premsa i periodisme al Penedès republicà (II Beca de Recerca Històrica Penedès 2007-2008)

Jaume Recasens i Bel

Als anys trenta del segle XX els mitjans de comunicació escrits i el periodisme viuen un moment d’eclosió i un auge sense precedents. Al costat dels òrgans de formacions polítiques ben diverses s’hi suma un estol de rotatives: catòliques, culturals, artístiques, escolars, festives, assistencialistes o esportives. Majoritàriament, els textos, revestits d’una compromesa catalanitat, traspuen idealisme i somnis d’un esdevenidor millor. Com la resta del país, el Penedès disposa d’una vasta producció informativa i opinativa. Amb la radiografia de cadascuna de les capçaleres ens capbussem de ple en un període apassionant. Hi copsem quin és el llenguatge, el model i l’estil periodístic que les caracteritza, a més de donar un cop d’ull a les impremtes i als redactors més influents. Fil per randa, coneixem com era la premsa per dins i per fora.

Jaume Recasens i Bel

Jaume Recasens i Bel (Sant Sadurní d’Anoia, 1982) ha cursat el doctorat en Periodisme i Comunicació a la UAB, on es va llicenciar el 2004 en la mateixa disciplina. Als 17 anys va obtenir un premi CIRIT de la Generalitat pel treball de recerca de batxillerat Companys, lectura del president, i va acabar aquesta etapa de formació amb matrícula d’honor. Als 20 anys va publicar Vides en temps difícils, sadurninencs als anys de guerra i postguerra. Ha presentat comunicacions en diverses jornades d’història de la premsa. El 2007 li van concedir la III Beca Recerca Històrica Penedès. Des del 2002 està vinculat professionalment a Penedès TV i a Ràdio Vilafranca. Ha estat reporter a la desapareguda Flaix TV i redactor de campanya electoral a RAC1. El juliol del 2007 va ser un dels onze finalistes —dels 1.700 participants— al càsting públic per a un magazín de TV3. Va guanyar el primer concurs dels 25 anys de TV3, l’estiu del 2008. El crític televisiu Ferran Monegal va dedicar-li una secció diària: “Ah!, noble aspiració la d’aquest aprenent de periodista”, on feia referència al desig de refusar els diners del premi a canvi de poder treballar a la televisió pública catalana.Canal 21 de les Terres de l’Ebre.

Recull de premsa

Vilafranca commemora el 80è aniversari de la proclamació de la república amb una conferència sobre la premsa i el periodisme penedesenc (diari el3devuit.cat)

La setmana vinent es presentarà un llibre sobre periodisme al Penedès republicà, de Jaume Recasens (lafura.cat)

Històries del Penedès: Riudebitlles i les mitges (blog El barrinaire)