Riu avall

Recull d’articles (1986-2002)

Josep Santesmases i Ollé

Riu avall

Afegir al cistell

Preu: 9,00€

Col·lecció: El Tinter, núm. 37

ISBN: 978-84-96035-00-3

Nombre de Pàgines: 128

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Octubre del 2002

Compartir aquesta pàgina a:

Riu avall

Recull d’articles (1986-2002)

Josep Santesmases i Ollé

Aquest llibre és un recull d’articles d’opinió de l’estudiós vila-rodoní Josep Santesmases, que des de l’any 1986 escriu regularment a la premsa, bàsicament a El Pati i El Punt. En aquest llibre ens ofereix una selecció de gairebé un centenar d’articles publicats fins ara. En general, els escrits dels diaris i setmanaris tenen la virtut de la immediatesa i per aquest motiu alguns d’aquests escrits s’aguanten justet per al dia o per a la setmana però són terriblement indigestos al cap d’un temps. Aquest no és el cas del recull de Riu avall, que sempre aporta la idea generosa, contrastada, amb base de saber el que es diu i amb una opinió fonamentada que fa que la seva lectura ens aboqui directament a la reflexió. Els articles de Riu avall parlen de la vida i de l’acció dels homes, de la cultura, de les festes, de la llengua i del no bilingüisme radical, del treball, del valor de l’aigua, del cooperativisme, del paper de la pagesia, de l’escola, de la política... Tal i com es diu al pròleg del llibre, «retrata la societat començant per la seva, la més propera, i també hi reflecteix una societat plural (...). Una societat, però, que en molts moments el fa rebel·lar per les injustícies que hi veu, pel poder sense deturador i els obtusos manipuladors que creuen tenir-ne, sota la capa de la dictadura disfressada de democràcia.»

Josep Santesmases i Ollé

(1951), vila-rodoní, que viu i treballa al seu poble nadiu, ha publicat diversos llibres d’història com ara El segle XIX a Vila-rodona (1984); Història econòmico-social de les Cooperatives Agrícoles de Nulles (1917-1992) (1993), conjuntament amb Antoni Gavaldà; Els arrendaments municipals del segle XVIII a Vila-rodona. La planificació dels interessos materials i espirituals davant la mort. Testaments de Vila-rodona, segles XVII-XIX (1995); El Cooperativisme agrari a Vila-rodona (1883-1939). Un exemple d’estructuració econòmica, social i política en la Catalunya vitivinícola (1996), i Els castells del Gaià (1999), conjuntament amb Marina Miquel i Dolors Saumell. Actualment treballa en l'elaboració d'un llarg estudi sobre les relacions entre l'Església, el poder local i el poder senyorial a la Vila-rodona que va de la segona meitat del segle XVIII al primer terç del segle XIX. Així mateix, ha col·laborat amb una quarantena d’articles d’història en diverses revistes, miscel·lànies o llibres col·lectius. A més a més, coordina les publicacions del Centre d’Estudis del Gaià. Ha estat president de l’Institut d’Estudis Vallencs i ara exerceix la presidència de la Coordinadora de Centres d’Estudis de la Parla Catalana.

Des de l'any 1986 escriu regularment articles d'opinió a la premsa, bàsicament a El Pati i a El Punt. En aquest llibre ens ofereix una selecció de gairebé un centenar d'articles publicats fins ara.