Pau Casals i els castells

Dos sentiments catalans

Pere Ferrando i Romeu i Salvador Arroyo i Julivert

Pau Casals i els castells

EXHAURIT

Preu: 8,71€

Col·lecció: L'Aixecador, núm. 4

ISBN: 978-8489890-20-6

Nombre de Pàgines: 88

Nombre d'il·lustracions: 36

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Desembre del 1998

Compartir aquesta pàgina a:

Pau Casals i els castells

Dos sentiments catalans

Pere Ferrando i Romeu i Salvador Arroyo i Julivert

Pau Casals fou un entusiasta dels castells durant tota la seva vida. No és que el compositor vendrellenc, un cop assolida la fama, s’hi afeccionés, sinó que, com queda demostrat en aquest llibre, l’estima li venia de petit, i sempre fou fidel a les seves arrels. Una obra de gran importància per conèixer la biografia d’aquest català universal i la història dels Nens del Vendrell i del fet casteller.

Pere Ferrando i Romeu i Salvador Arroyo i Julivert

Salvador Arroyo i Julivert  nat al Vendrell l'any 1963. Als setze anys publica els seus primers articles sobre temes de cultura popular de la seva vila. Pren part en la fundació i la construcció de tres dels grups del bestiari vendrellenc; el Drac (1980), el Drac Petit (1986) i el Bou de FOc (1986). L'any 1990 publica el seu primer llibre, El Ball de Diables del Vendrell. El 1991 guanya el Premi Nacional Joan Amades, de recerca etnogràfica, amb el seu treball El Ball de Malcasats del Venrell. El 1995 publica, conjuntament amb Pere Ferrando, el llibre La Renaixença Castellera al Vendrell (1926-1936). Col·labora en diferents publicacions del Vendrell, Vilafranca i l'Arboç. El 1996 publica el seu tercer llibre, Els balls parlats a la Bisbal del Penedès. Té publicats diferents treballs i articles monogràfics a l'entorn dels grallers, dels balls parlats i d'art sacre de diferents nuclis del Baix Penedès. També és coautor, amb Pere Ferrando, d'articles d'investigació a l'entorn de fet casteller, alguns dels quals s'apleguen en el llibre El Penedès casteller, publicat en aquesta mateixa col·lecció. 

 

Pere Ferrando i Romeu va néixer al Vendrell l'any 1963. Als catorze anys publicà el seu primer article, versat ja en temàtica castellera, al setmanari local Informes-Baix Penedès, del qual va passar a formar part del staff de col·laboradors l'any 1980 i més tard a l'equip de redacció, tot cobrint, entre altres tasques, les cròniques castelleres i publicant les primeres aportacions a la historiografia castellera. El 1985 guanya el premi literari Crossa, convocat per la colla Rabassons de Vilafranca. Col·labora en diferents publicacions de Vilanova i la Geltrú, Vilafranca, Valls i Tarragona. El 1991 publica el seu primer llibre, Presència castellera al Vendrell fins l'any 1926 i, a finals d'any, trasllada la seva residència a Vilafranca del Penedès, on viu actualment. El 1995 publica, conjuntament amb Salvador Arroyo i Julivert, el segon llibre, La Renaixença Castellera al Vendrell (1926-1936). El mateix any 1995 guanya un accèsit al IX Premi Folklore de Sitges, convocat pel Grup d'Estudis Sitgetans. A banda del fet casteller ha publicat diferents treballs sobre cultura popular, les gralles i ha inventariat les publicacions locals vallenques. Les seves col·laboracions i aportacions castelleres es diversifiquen amb la ràdio, televisió, jornades d'estudi, conferències, taules rodones, debats, etc. Actualment és membre del Fons Casteller Emili Miró, de Terrassa, i del Comitè Assessor del Museu Casteller de Catalunya.