Paradisos rurals

El Berguedà en la vida i l’obra de Prudenci Bertrana i Aurora Bertrana

Daniel Montañà i Josep Rafart

Paradisos rurals

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 18,90€

Col·lecció: El Tinter, núm. 141

ISBN: 978-84-9034-625-9

Nombre de Pàgines: 192

Nombre d'il·lustracions: 133

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Juny del 2017

Compartir aquesta pàgina a:

Paradisos rurals

El Berguedà en la vida i l’obra de Prudenci Bertrana i Aurora Bertrana

Daniel Montañà i Josep Rafart

Paradisos rurals descriu el recorregut vital de Prudenci Bertrana i Aurora Bertrana per la comarca del Berguedà (la Pobla de Lillet, Berga, la Nou de Berguedà i Vilada). Enamorat dels boscos, les muntanyes i la natura, Prudenci Bertrana es va deixar seduir per les excel·lències dels paisatges berguedans que li cantava un amic poeta i va decidir passar-hi els estius amb la família. Fugint de les aglomeracions i el soroll, es va anar acostant cada cop més a la tranquil·litat que buscava i va plasmar les seves sensacions amb la ploma i els pinzells. Aurora Bertrana, la dona inquieta i viatgera que es va donar a conèixer amb els relats sobre els paradisos oceànics, va arribar al Berguedà seguint les petjades primer del seu marit i després dels seus pares. Quan va tornar de l’exili, cansada i amb les forces minvades, va recuperar les amistats berguedanes d’abans de la guerra i va establir vincles amb altres persones, que es van convertir en la seva segona família. En la recerca incansable de la tranquil·litat, al Berguedà va trobar un paradís per descansar i escriure. Les seves despulles reposen al cementiri de Berga.

Daniel Montañà i Josep Rafart

Daniel Montañà Buchaca (Berga, 1956). Ha obtingut el Premi Avui de premsa comarcal (1989), el primer accèssit del Premi d’història Pere Tomic del Consell Comarcal del Berguedà (1991), el Premi Medicina i Societat Comarcal de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (1993), el Premi Jaume Aiguader i Miró de Divulgació i Educació Sanitàries (2000) i el Premi Història de la Farmàcia Catalana (2006). Ha sigut president de l’Associació Cultural El Vilatà de Gironella (Berguedà), vicepresident de l’Associació Catalana de Premsa Comarcal i director de les Edicions de l’Ajuntament de Sant Boi de Lluçanès. És autor i coautor de més d’una vintena de llibres d’història, i ha escrit Kitten (dins Parnassius Apol·lo. Relats de l’Alt Pirineu, 2002 i 2006, edició de bibliòfil), el conte infantil Sicona, la formiga (2008) i la novel·la Cap a les estrelles (2016).

Josep Rafart Canals (Avià, 1951). Ha obtingut el Premi Avui de premsa comarcal (1989), el Premi Dia del Llibre i de la Rosa del Casal Català de Quito (2007), el Premi Sant Bartomeu de Montuïri de narració curta (2010), el Premi Ferran Canyameres de relats policíacs (2012) i el Premi de poesia de Mont-roig del Camp. Ha quedat finalista del Premi TINET de narrativa curta per Internet (1998 i 2003), el Premi Vent de Port (2015 i 2016) i el Premi Pont d’Aiguadolç de narracions breus (2012). Va publicar Paranys per a pingüins incauts al llibre col·lectiu Narradors catalans d’ara (1999). Va codirigir la col·lecció de llibres L’Escambell de l’Associació Cultural El Vilatà de Gironella (Berguedà) i és president del Centre d’Estudis d’Avià. Ha publicat una dotzena de monografies locals i és coautor de llibres d’història i de creació literària.

Recull de premsa

Nació Berguedà - 09/06/2017

Ajuntament de Berga - 09/06/2017