Màrius Pons Sumalla

Un cooperativista comunista i controvertit

Teresa Ibars Chimeno

Màrius Pons Sumalla

Afegir al cistell

Preu: 11,50€

Col·lecció: Cooperativistes Catalans, núm. 25

ISBN: 978-84-9034-143-8

Nombre de Pàgines: 88

Nombre d'il·lustracions: 24

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Gener del 2015

Compartir aquesta pàgina a:

Màrius Pons Sumalla

Un cooperativista comunista i controvertit

Teresa Ibars Chimeno

Màrius Pons Sumalla ((Arbeca, 1917 – Lleida, 2013), fill d’una família humil del poble, va marxar com a voluntari a la Guerra Civil de 1936. En aquell moment, va allistar- se a la centúria de la columna Macià-Companys. Es va afiliar, l’octubre de 1938, al Partit Comunista i, un cop acabada la guerra i com a testimoni directe del que ell anomenava "l’últim quilòmetre quadrat de l’Espanya Republicana", va passar per diferents períodes de presó i treballs forçats. Als anys cinquanta va entrar a treballar en una empresa familiar lleidatana, Olis Guiu, que es dedicava a la producció i exportació d’oli d’oliva. L’any 1970, tot i la seva fama de comunista, va ser contractat com a gerent de la Secció d’Olis de la Uteco de Lleida, des d’on va emprendre una tasca intensa a favor del cooperativisme en uns moments en què la realitat del franquisme apaivagava l’esperit d’aquest moviment. Paral·lelament a l’activitat professional i sobretot a partir de la seva jubilació, fou un home prolífic en el món de la premsa i no solament va opinar de cooperativisme, d’agricultura i de mercats interiors i exteriors, sinó que també protagonitzà diferents episodis de la vida política de Ponent. Fins al darrer moment de la seva vida, es definí a si mateix com un comunista pur.

Teresa Ibars Chimeno

Teresa Ibars Chimeno (Aitona, 1962) és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i especialista en història moderna. Inicialment, la seva investigació es va encaminar cap als diferents aspectes de la marginalitat a la ciutat de Lleida al segle XVII. La delinqüència a la Lleida del Barroc és el seu primer llibre. Posteriorment, com a conseqüència del seu ofici, ha treballat diferents aspectes de la història contemporània.

És arxivera de la Diputació de Lleida des de l’any 1988 i ha participat en diferents publicacions científiques i de divulgació cultural, com ara la revista Manuscrits; Coneixes la teva ciutat?, de l’Ateneu Popular de Ponent; Lligall, revista d’arxivística de l’Associació d’Arxivers de Catalunya; Archivamos, de l’Asociación de Archiveros de Castilla y León, entre d’altres. Publica habitualment articles d’opinió en la premsa local de Lleida i també és autora de diverses narracions literàries. Participa activament en diferents iniciatives de caire professional, cultural, cívic, polític i sindical.

Recull de premsa

Grup d'Arxivers de Lleida - 21/04/2015