Les meravelles del món casteller (II)

El dos de nou, el pilar de vuit, el cinc de nou i el quatre de nou amb el pilar

Xavier Brotons i Joan Beumala

Les meravelles del món casteller (II)

Afegir al cistell

Preu: 15,50€

Col·lecció: L'Aixecador, núm. 10

ISBN: 978-84-95684-85-1

Nombre de Pàgines: 240

Nombre d'il·lustracions: 30

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Juny del 2002

Compartir aquesta pàgina a:

Les meravelles del món casteller (II)

El dos de nou, el pilar de vuit, el cinc de nou i el quatre de nou amb el pilar

Xavier Brotons i Joan Beumala

Aquest segon volum de les meravelles del món casteller (després del primer lliurament que tractava del quatre de nou net, del tres de deu i dels reptes pendents) repassa els primers castells de la denominada gamma extra. Aquesta etapa, inaugurada a finals de l’any 1993 amb el primer dos de nou amb folre i manilles de la història dels castells i que encara dura actualment, engloba quatre construccions emblemàtiques: el dos de nou amb folre i manilles, el pilar de vuit amb folre i manilles, el cinc de nou folrat i el quatre de nou amb folre amb el pilar de set al mig. D’aquestes quatre meravelles, dues ja s’havien aconseguit durant la centúria del vuit-cents, mentre que les altres són autèntics invents dels castellers del segle XX. El segon lliurament de l’obra inclou (com en el cas primer) les opinions dels protagonistes de l’assaig i la consecució d’aquests castells, a més d’un extens apèndix que recull totes les construccions de gamma extra de l’època actual, que han contribuït d’una manera decisiva a convertir el moment present en el millor de la bicentenària història dels castells.

Xavier Brotons i Joan Beumala

Són dos periodistes castellers que ja fa anys que treballen junts en el camp de la informació sobre castells. Conjuntament van idear, dirigir i presentar el programa de televisió Vespres castellers, emès durant les temporades de 1995, 1996 i 1997 al Canal Blau Televisió de Vilanova i la Geltrú. Des de 1998, juntament amb el periodista vallenc Ivan Rodon, dirigeix l'espai Plaça castellera, de l'emissora Ona Valls-COM Ràdio El 1997 van publicar el llibre de divulgació Castellers. Història, tècnica i present, a la col·lecció Terra Nostra de Columna Edicions, i l'any 2000 van publicar el primer lliurament del llibre que teniu a les mans, Les meravelles del món casteller (I). El quatre de nou net, el tres de deu i els reptes pendents. 

Xavier Brotons (Vilanova i la Geltrú) és llicenciat en filologia clàssica (UB). Va ser cronista de castells dei dari Avui des de 1994 a 1999 i és el director de la col·lecció L'Aixecador d'Edicions Cossetània. EL 1995 va publicar el llibre Castells i castellers. Guia completa del món casteller. (Lynx Edicions) i el 2001, el Diccionari casteller (El Ventall- Diputació de Barcelona). 

Joan Beumala (Vilafranca del Penedès) és periodista, llicenciat en geografia i història (UB) i màster en comunicació i esport (UAB). Va dirigir i presentar el programa Terútlies castelleres de Cal Ton, de l'emissora Ser Penedès, i escrivia una columna d'opinió sobre el tema casteller al Diari de Tarragonna. Actualment, i des de l'any 2000, és el cronista casteller del diari Avui.