L’infant Pere d’Aragó i d’Anjou: «molt graciós e savi senyor»

Antoni Conejo da Pena (ed.)

L’infant Pere d’Aragó i d’Anjou: «molt graciós e savi senyor»

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 15,90€

Col·lecció: Les nostres arrels, núm. 11

ISBN: 978-84-9034-381-4

Nombre de Pàgines: 352

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Març del 2016

Compartir aquesta pàgina a:

L’infant Pere d’Aragó i d’Anjou: «molt graciós e savi senyor»

Antoni Conejo da Pena (ed.)

L’infant Pere d’Aragó i d’Anjou (c. 1305- 1381), entre altres títols i càrrecs, va ser comte de Ribagorça, d’Empúries i de les Muntanyes de Prades. La seua exquisida i polièdrica personalitat li va permetre conrear la poesia i la música, estimar l’art i la cultura catalanes, esdevenir un visionari agosarat, implicar-se de manera activa en la política del país i fundar un hospital monumental que va donar peu a l’actual vila de l’Hospitalet de l’Infant. Les circumstàncies van impedir que arribés a ocupar el tron reial, i probablement per aquesta raó no ha gaudit del lloc que es mereix dins del panorama historiogràfic de l’antiga confederació catalanoaragonesa. Ara, amb motiu del 710è aniversari del seu naixement, surt a la llum aquest volum miscel·lani que pretén reivindicar un dels personatges més fascinants de la Catalunya baixmedieval.

«Lo quart fill hac nom infant En Pere, lo qual és molt graciós e savi senyor, e el plus subtil que senyor qui en el món sia tan jove, e de totes bonees e savieses complit. E lo senyor rei son pare ha’l heretat e ha fet tant, que l’ha fet comte de Ribacurça e comte d’Empúries, qui cadascuns d’aquests comtats són molt nobles e bons; e encara, que deu heretar en lo regne de València molt noble Castell e molt noble lloc; per què pot dir que així és bé heretat con fill de rei qui al món sia, qui rei no sia.» (Crònica de Ramon Muntaner, cap. 291).

Antoni Conejo da Pena (ed.)

(Lleida, 1972) és professor titular d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, membre del grup de recerca Magna Ars i veí de l’Hospitalet de l’Infant. És autor de nombrosos articles sobre l’art i l’arquitectura gòtiques del nostre país i ha participat en trobades científiques d’abast nacional i internacional. Un dels seus eixos de recerca prioritari és l’estudi històric, arquitectònic i patrimonial dels hospitals medievals, del qual és deutora la seva tesi doctoral Assistència i hospitalitat a l’edat mitjana. L’arquitectura dels hospitals catalans: del gòtic al primer renaixement (2002), les monografies L’antic hospital de Santa Maria: seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (2002) i «Domus seu hospitale»: espais d’assistència i de salut a l’edat mitjana (2013), i diverses contribucions en llibres col·lectius i revistes especialitzades. Alhora, és l’impulsor i coordinador científic d’Els Abrils de l’Hospital, un fòrum anual organitzat per l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM-UB) que des de 2012 aplega especialistes d’arreu del continent.

Recull de premsa

El Temps - 18/12/2016

Reusdigital.cat - 26/04/2016

Tarragona 21 - 15/04/2016