La teologia cristiana a la modernitat

De l’albada del segle XVI al llindar de la Il·lustració

Josep-Ignasi Saranyana Closa

La teologia cristiana a la modernitat

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 14,70€

Col·lecció: Prisma, núm. 49

ISBN: 978-84-9034-819-2

Nombre de Pàgines: 192

Mides: 15,5 x 23,3 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Març del 2019

Compartir aquesta pàgina a:

La teologia cristiana a la modernitat

De l’albada del segle XVI al llindar de la Il·lustració

Josep-Ignasi Saranyana Closa

Aquesta monografia estudia teològicament el període que va des de la fi de les guerres civils europees (el 1480, aproximadament) fins a l’esclat del liberalisme. Es tracta d’uns anys cabdals per a la cultura occidental, perquè s’hi ha covat el que s’anomena la “modernitat”. S’ha dit i repetit que hi va haver una ruptura no només religiosa, sinó també cultural entre la baixa edat mitjana i el Renaixement i, encara més, entre aquest i la Il·lustració. Ben mirat, però, la història no va a salts. El teixit històric és molt més fluid del que apareix en una primera ullada. És una greu simplificació (més encara, pot ser una manipulació ideològica) considerar que es passa de la foscor a la claredat sense solució de continuïtat. Ni Luter, a tall d’exemple, hauria estat possible sense un agustinisme medieval radicalitzat i l’imperi del nominalisme, o Kant no seria comprensible sense el pietisme luterà.

Aquesta monografia vol esbrinar algunes línies de continuïtat en el desenvolupament del pensament teològic (i filosòfic) des de les acaballes del segle XV fins a la plenitud del jansenisme polític i religiós; i assenyala que els sobtats girs en el procés històric ni són tan sorprenents ni tan bruscs com sembla d’antuvi, quan les coses s’analitzen amb més cura i s’atén a la pregonesa del decurs intel·lectual d’Occident.

Josep-Ignasi Saranyana Closa

Josep-Ignasi Saranyana (Barcelona, 1941) és doctor en Filosofia i Lletres (Filosofia) i doctor en Teologia. Ordenat sacerdot el 1968 i incardinat a la Prelatura de l’Opus Dei. Professor emèrit de la Universidad de Navarra. Membre in carica del Pontifici Comitè de Ciències Històriques. Acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Europea de Doctors – Barcelona 1914 i corresponent de la Reial Acadèmia de la Història (Madrid), entre altres reconeixences. Fundador i primer director (1992-2010) de la revista Anuario de Historia de la Iglesia (Pamplona). S’ha dedicat principalment a la història de la filosofia i de la teologia. Sobre aquestes matèries ha escrit quatre manuals universitaris: La filosofía medieval. Desde sus orígenes patrísticos hasta la escolástica barroca (Pamplona, 2011, 3a ed.); Historia de la teología (Madrid, 2012, reimpressió de la 3a ed., amb la col·laboració de J. L. Illanes); Breve historia de la filosofía medieval (Pamplona, 2010, 2a ed.); i Breve historia de la teología en América Latina (Madrid, 2018, 2a ed.). En català, ha publicat Filosofia i teologia a ‘Incerta glòria’. Joan Sales repensa mig segle de cultura catalana (Barcelona, 2016). Ha dirigit Teología en América Latina (Frankfurt-Madrid, 1999-2008, 4 vols.).

Recull de premsa

Catalunya Religió - març del 2019