La Societat Obrera de Tivissa

Els orígens de la Societat Cooperativa d’Obrers Agricultors i Conductors de Cavalleries de Tivissa (1912-1918)

Tomàs Biosca i Esteve

La Societat Obrera de Tivissa

Afegir al cistell

Preu: 12,00€

Col·lecció: El Tinter, núm. 51

ISBN: 978-84-97910-44-6

Nombre de Pàgines: 168

Nombre d'il·lustracions: 44

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Juliol del 2004

Compartir aquesta pàgina a:

La Societat Obrera de Tivissa

Els orígens de la Societat Cooperativa d’Obrers Agricultors i Conductors de Cavalleries de Tivissa (1912-1918)

Tomàs Biosca i Esteve

Aquest llibre estudia els orígens de la Societat Obrera de Tivissa, tot intentant explicar les causes materials i ideològiques que van portar un grup de pagesos a unir-se, a principis del segle XX, per tal de millorar la seva precària existència i defensar els seus drets i interessos. Una associació d’aquest tipus, molt influenciada pel republicanisme i pel socialisme, va adquirir des de bon principi un caràcter reivindicatiu que no va tardar a entrar en conflicte amb les classes benestants de Tivissa i els seus defensors. L’enfrontament entre els pagesos organitzats en la Societat Obrera i els seus opositors serà constant i, en més d’una ocasió, esclatarà amb una violència extrema. Com a rerefons d’aquestes lluites, hi trobarem les transformacions que s’havien produït en l’estructura de la propietat agrícola, la lluita per les terres comunals i la crisi que patia el sistema polític de la Restauració. El treball, basat en la documentació que encara avui dia es conserva i en la recerca en diversos i variats arxius i biblioteques, s’inscriu dins els estudis de l’associacionisme agrari català de principis del segle XX.

Tomàs Biosca i Esteve

Va néixer a Barcelona l'any 1958. Llicenciat en Geografia i Història, treballa com a professr en un institut d'ensenyament secundari del Tarragonès. És autor de diversos materials didàctics relacionats amb la història (jocs didàctics de simulació) i d'estudis de caràcter científic (Una aproximació a l'Escola Professional de Valls. El seu naixement; La basílica de Sant Maria de Vilafranca, i Mediterranean parts cultural crossroads. Tesaloniki, Napoli, Tarragona)

Ha obtingut diversos premis i accèssits (Leandre Colomer 1997, Bonaplata -categoria joves- 1998 i Comeius de la Unió Europea 1998). Actualment, amb el Grup Història Oral a l'Aula de l'Institut de Ciències de l'Eduació de la Universitat Autònoma de Barcelona, prepara un treball, en l'àmbit de tot Catalunya, que implicarà alumnat i professorat en l'estudi del franquisme en el seu entorn més proper.