La cuina més senzilla d’una dona del terròs

Josep Gironès Descarrega

La cuina més senzilla d’una dona del terròs

Afegir al cistell

Preu: 10,50€

Col·lecció: El Cullerot, núm. 36

ISBN: 978-84-97911-21-4

Nombre de Pàgines: 128

Mides: 15,5 x 23,3 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Maig del 2005

Compartir aquesta pàgina a:

La cuina més senzilla d’una dona del terròs

Josep Gironès Descarrega

Maria Descarrega Garcia va nàixer a la Fatarella, comarca de la Terra Alta, el 9 d’abril de 1931. Sons pares, Josep i Guadalupe, formaven una família pagesa coneguda especialment per la seva capacitat de treball. Entre altres activitats, Josep de Carinyo va desermar i posar en producció una finca en la qual destacava una gran extensió d’oliveres. L’inici de la guerra va malbaratar totes les previsions. Josep de Carinyo va ser assassinat en el decurs dels Fets de la Fatarella, mentre que Guadalupe moria posteriorment víctima de l’explosió d’una bomba. Òrfena de pare i mare, als onze anys, Maria va aferrar-se a la terra que sons pares li van deixar i va continuar amb la tradició familiar pagesa. Més endavant, va casar-se amb Andreu de cal Garrit, de professió paleta, i plegats van tenir quatre fills. Ni la feina de la casa, ni els quatre fills, ni l’empresa de construcció van ser obstacle suficient perquè deixés d’anar al camp. Enmig d’aquestes circumstàncies, és fàcil d’entendre que la seva cuina tingués una forta arrel camperola. Cuinava de forma pràctica, ajudada per tot allò de què disposava en el seu assortit rebost, a més dels productes que obtenia de l’hortet familiar i els animals que criava al corral. Va morir el dia 6 de febrer de 2003. A partir d’aleshores, el seu fill Josep va recopilar les seves receptes més casolanes.

Josep Gironès Descarrega

Va nàixer a la Fatarella (Terra Alta) un 14 d'abril de 1954 i, actualment, resideix al municipi del Catllar (Tarragonès). És funcionari de la Diputació de Tarragona, on treballa a la Unitat d'Enginyeria. 

El 1996 va editar el seu primer llibre, Fets, anècdotes i contalles de la Fatarella, Vila-seca..., un recull de relats, explicats amb molta tendresa i una certa ironia, que retraten temps passats i contemporanis. A partir d'aquí, ha publicat De viu en viu (El Clavell, 1998), un conjnt de contes carregats de violència, ambició i sexe; Paratges d'encís i gent de bona mena (Columna Tresmall, 1999), on es descriuen alguns dels llocs més bonics de la nostra geografia més propera, relligats amb la història i amb les vivències d'uns personatges ben curiosos; L'art de la pedra en sec a les comarques de Tarragona (Diputació de Tarragona, 1999), un extens i documentat recull de feina de la pagesia en la seva vessant constructiva d'habitatges i altres bastiments de suport per als conreus agrícoles realitzats amb pedra, i L'arquitectura àuria dels templers (Diputació de Tarragona, 2004), on es recull l'art constructiu dels monjos guerrers, així com la seva convulsa història. D'altra banda, ara treballa en altres llibres i col·labora en diverses revistes locals: El Pont de Fusta, El Floc, La Cabana, Les Quatre Estacions, Canya i Gram, l'Aljub... Igualment, ha publicat articles en el Diari de Tarragona i El Punt. Paral·lelament, ha fet diverses conferències per a entitats i associacions.