La Barcelona de Narcís Oller

Realitat i somni de la ciutat

Rosa Cabré

La Barcelona de Narcís Oller

Afegir al cistell

Preu: 16,50€

Col·lecció: Antines, núm. 6

ISBN: 978-84-97910-05-7

Nombre de Pàgines: 224

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Març del 2004

Compartir aquesta pàgina a:

La Barcelona de Narcís Oller

Realitat i somni de la ciutat

Rosa Cabré

La Barcelona de Narcís Oller. Realitat i somni de la ciutat vol presentar Narcís Oller com un intel·lectual del seu temps preocupat pel seu país i en especial per l’entitat de Barcelona com a capital de Catalunya i com a gran ciutat que no podia quedar enrere en el camí cap a la modernitat i el progrés. Oller s’interessa per aquesta qüestió des del moment que la capital catalana es transforma d’una ciutat provinciana que mirava Madrid en l’embrió d’una capital europea que vol emmirallar-se, preferentment, en el París urbanístic de l’Exposició Universal de 1878, que ja començava a esdevenir la gran ciutat moderna, centre neuràlgic de l’Europa finisecular. Aquesta activitat Oller la inicia des del periodisme, primer amb pseudònim o amb les seves inicials i més endavant amb el seu nom, per tal d’influir directament tant sobre l’opinió pública com en les decisions dels gestors municipals. L’estudi inicial de Rosa Cabré és una lectura de l’obra narrativa del gran novel·lista vallenc entesa com un al·legat a favor de la vida urbana i, alhora, un document que recull la seva manera de mirar, de viure, d’escriure i de mitificar Barcelona. Aquesta lectura s’acompanya dels textos dels articles periodístics de Narcís Oller dedicats a Barcelona i que, en la seva totalitat, no han estat mai citats en cap de les bibliografies d’aquest autor i ara es recullen per primera vegada en aquest volum. L’estudi final de Carola Duran facilita d’entendre el context i les referències específiques d’aquestes col·laboracions a la premsa, així com la relació d’Oller amb determinats mitjans.

Introducció de: Carola Duran

Rosa Cabré

Rosa Cabré i Monné és professora de Literatura Catalana contemporània (segle XIX i XX) del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i ha centrat el seu àmbit de recerca en la literatura i el pensament estètic de finals del XIX, així com la poesia i la narrativa de la segona meitat del segle XX. Dins el primer apartat ha editat el primer volum de les Obres Completes (1995) de Josep Yxart, amb un extens estudi introductori, els llibres José Yxart, Crítica dispersa (1996) i Josep Yxart. Tarragona. Notes de color (1995). L'interès per aquest crític s'inicia amb la tesi doctoral sobre el pensament i l'obra d'Yxart i Oller a partir de l'edició de l'epistolari que van mantenir (265 cartes escrites entre 1867 i 1895). Ha organitzat i participat en reunions nacionals i internacionals entre les quals destaquen els col·loquis sobre "El segle romàntic", dedicats respectivament a Josep Yxart (1895) i a Ollver (1¡896), i ha col·laborat en revistes especialitzades des com l'Anuari Verdaguer. Pel que fa a la gestació del concepte de gran ciutat, ha editat Josep Yxart, La descoberta de la gran ciutat: París, 1878 (Tarragona, 1995).

Carola Duran és bibliotecària i doctora en Filologia. La tesi doctoral "La Renaixensa i la seva activitat editorial" l'ha portada a especialitzar-se en la bibliografia de les darreres dècades del segle XIX. Ha participat en col·loquis nacionals i internacionals i ha publicat estudis sobre Narcís Oller, Francesc Matheu, Ernest Moliné i Brasés, Pere Aldavert i Àngel Guimerà en publicacions de reconegut prestigi. És autora dels llibres Índexs de la Renaixensa (Barcelona 1871-1880) (1992); Propostes del catalanisme intransigent. Debat sobre Espanya, Cuba i Catalunya (1890-1899) (1999) i "La Renaixensa", primera empresa editorial catalana (2001).