Estem en guerra

Escrits 1936-1939

Teresa Pàmies

Estem en guerra

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 12,50€

Col·lecció: Memòria del Segle XX, núm. 4

ISBN: 978-84-97911-14-6

Nombre de Pàgines: 216

Nombre d'il·lustracions: 15

Mides: 14 x 21 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Març del 2005

Compartir aquesta pàgina a:

Estem en guerra

Escrits 1936-1939

Teresa Pàmies

Aquest llibre recull una part dels articles periodístics que va escriure Teresa Pàmies entre 1936 i 1939, a més dels articles dels quals ella va ser protagonista. És una antologia, doncs, que reprodueix la memòria històrica de la nostra societat, el retrat viu a través d’un prisma únic i particular, a través d’uns ulls, els de la camarada Teresa Pàmies. Amb uns escrits directes, enèrgics i emotius fem un recorregut pel dia a dia de la Guerra Civil espanyola. Una visió que s’allunya de la ja recollida per l’autora en els seus llibres autobiogràfics Quan érem capitans i Quan érem exiliats. Llibres que foren escrits des de la reflexió i l’assimilació adquirida pel pas del temps. En aquesta compilació, en canvi, hi trobem el relat d’allò que va passar, tal com va passar en aquell moment, i els pensaments i sentiments que l’escriptora va tenir aleshores. Un dia a dia ple de força, entusiasme i emotivitat. Aquesta recopilació es completa amb dues epístoles i una postal de l’estada de Teresa Pàmies als Estats Units d’Amèrica durant el Congrés per la Pau. Es tracta d’unes missives, dirigides al seu germà Josep, que recullen els seus pensaments, els seus sentiments i les seves preocupacions quotidianes.

Editat per: Xènia Guirao, David Jané

Teresa Pàmies

(Balaguer, 1919). Als deu anys venia La Batalla, òrgan del Bloc Obrer i Camperol, del qual el seu pare n'era un dels dirigents locals. Als setze anys va començara militar al Partit Socialista i un any més tard va intervenir al famís míting de la Monumental a Barcelona. De seguida es va convertir en dirigent de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i de l'Aliança Nacional de la Dona Jove (1937-1939), junt amb noies d'altres partits. A més a més, va ser directora de la revista Juliol. S'exilià a França, on passà un temps en un camp de concentració; després va ser a la República Dominicana, a Cuba i a Mèxic, on va començar a esutidar periodisme. Amb vint-i-vuit anys va marxar a Praga, on va ser redactora i locutora de les emissions en castellà i català de Ràdio Praga. Allà va formar una família i hi va viure dotze anys. L'any 1971 tornà a Catalunya amb el seu primer èxit, Testament a Praga (1971), escrit juntament amb el seu pare. Amb aquest, va guanyar el Premi Josep Pla. Publicà, entre d'altres, La filla del pres (1967), Va ploure tot el dia (1974), Quan érem capitans (1974), Dona de pres (1975) i Memòria dels morts (1981), finalista del Premi de novel·la Ramon Llull. 

D'altra banda, ha traduït moltes obres i ha col·laborat en mitjans de comunicació com ara el diari Avui i Catalunya Ràdio -con continua fent-ho. L'any 1984 fou guardonada amb la Creu de Sant Jordi i, el 2001, amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.