Els orígens del fet casteller. Del ball de valencians als Xiquets de Valls

Del segle XVIII al 1849

Alexandre Cervelló Salvadó

Els orígens del fet casteller. Del ball de valencians als Xiquets de Valls

Afegir al cistell

Preu: 27,00€

Col·lecció: Xiquets de Valls, núm. 2

ISBN: 978-84-9034-554-2

Nombre de Pàgines: 256

Nombre d'il·lustracions: 60

Mides: 21 x 29,7 cm

Enquadernació: Tapa dura

Data primera edició: Novembre del 2017

Compartir aquesta pàgina a:

Els orígens del fet casteller. Del ball de valencians als Xiquets de Valls

Del segle XVIII al 1849

Alexandre Cervelló Salvadó

Aquest llibre és el resultat d’una investigació realitzada amb l’objectiu de contribuir a ampliar l’escassa informació que es té sobre l’origen dels castells humans. La falta de documentació i la distància en el temps no ens ho ha posat fàcil, però amb l’estudi de la festivitat, dels balls de valencians i de la documentació que es conserva, podem intuir com i quan van aparèixer els primers castellers.

En una època plena de guerres, violència i invasions, un grup de vallencs va iniciar el camí que ha portat els castells a convertir-se en patrimoni immaterial de la humanitat.

La lectura d’aquesta obra ens permetrà descobrir des del primer enxaneta documentat fins a nous castellers que encara romanien desconeguts, tot passant per actuacions en places destacades i, sobretot, per la importància de la família i la pertinença al col·lectiu casteller. Però també hi trobarem tensions, baralles i, fins i tot, assassinats. Tots aquests detalls i molts d’altres ens han permès reconstruir els primers moments d’una activitat que ha perdurat fins als nostres dies.

Alexandre Cervelló Salvadó

Alexandre Cervelló Salvadó (Gandesa, 1981) és doctor en Història (2014). Des del 2007 fins al 2012 ha estat tècnic de continguts dels Espais de la Batalla de l’Ebre, així com també membre de l’equip de recerca del Cost Humà de la Guerra Civil a Catalunya, dirigit pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya i pel Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials. És autor de diversos articles en publicacions especialitzades en la Guerra Civil i la Batalla de l’Ebre, comunicacions en congressos i ponent en diverses conferències.

Ha participat com a documentalista en la pel·lícula La Batalla de la Memòria (2009), de Mario Pons Múria, coproduïda per TV3. El maig de 2014 presentà la ponència «Els Xiquets de Valls i la seva transició: de l’“ordeno y mando” a l’“entre tots ho farem tot”». I des del desembre de 2014 és membre del Consell Científic del Museu Casteller de Catalunya a Valls. El 2015 publicà el primer volum d’aquesta col·lecció Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme (1939-1960). Des del 2017 és investigador a la Universitat Rovira i Virgili de la Càtedra del fet casteller.

Recull de premsa

Diari Ara / Ara castells - 20/04/2018

Bloc Con libros y a lo loco - 08/02/2018

Racó Català - 05/01/2018