Els castells del Gaià

EXHAURIT

Preu: 16,53€

Col·lecció: Altres

ISBN: 978-84-89890-37-4

Nombre de Pàgines: 228

Nombre d'il·lustracions: 176

Mides: 12,5 x 22,5 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Juliol del 1999

Compartir aquesta pàgina a:

La guia Els castells del Gaià és un inventari descriptiu d’una part molt significativa del patrimoni arquitectònic de la vall del Gaià: 40 castells o fortificacions castrals unides per un nexe geogràfic comú, com és la seva posició a la conca del riu, des de l’entorn de santa Coloma de Queralt fins a la mar de Tamarit. La guia, estructurada en 9 rutes, és una eina útil per saber com anar-hi, per comprendre les raons per les quals la geografia del Gaià és plena de construccions castrals. Situats a cada indret, la guia us proporcionarà la informació necessària per saber quin territori trepitgeu, quins elements arquitectònics teniu davant i quins personatges i llinatges hi donaren vida. Viatjar pels castells del Gaià vol dir veure construccions de l’alta edat mitjana, castells d’estructures gòtiques, palaus renaixentistes i fins i tot recreacions fantasioses de les primeries del segle XX.

Marina Miquel, Josep Santesmases i Dolors Saumell

Els autors de la guia Els castells del Gaià són nascuts a Vila-rodona, població situada a la riba esquerra del Gaià, a la part central del seu curs. El seu interès pel coneixement de l'entorn geogràfic, arquitectònic i històric de l'espai del Gaià ve de lluny. Podríem citar un ja llunyà audiovisual i una petita publicació sobre l'Alt Gaià (1981) i sobretot, com a antecedent de l'actual guia, l'exposició Els castells del Gaià (1993), de la qual en dirigiren la recerca i el muntatge.
Membres fundadors del Centre d'Estudis del Gaià, entitat que edita la miscel·lània anual La Resclosa sobre temes de recerca històrica de les terres del Garià, reberen, de l'Institut d'Estudis Vallencs, l'encàrrec d'elaborar aquesta guia, a la qual han aportat el seu coneixement del territori i la seva professionalitat. Marina Miquel i Vives (1966) és llicenciada en història medieval i arqueòloga; Josep Santesmases i Ollé (1951), autor de diversos estudis històrics, ha estat president (1991-1998) de l'Institut d'Estudis Vallencs Dolors Saumell i Calaf (1961) és llicenciada en geografia i història i diplomada en bibliotecnomia.

Els autors entenen que aquesta guia ha de ser un punt de partida per articular les propostes concretes per a la consolidació i restauració del patrimoni que configuren els castells del Gaià i per desenvolupar-ne un projecte de turisme cultural. Els elements hi són, les rutes estan definides i descrites: només hi valta consciència i voluntat.