El monestir i la Mare de Déu de la Serra de Montblanc

Entre història i llegenda

Carme Plaza Arqué

El monestir i la Mare de Déu de la Serra de Montblanc

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 12,50€

Col·lecció: El Bagul, núm. 13

ISBN: 978-84-9034-530-6

Nombre de Pàgines: 96

Nombre d'il·lustracions: 94

Mides: 24 x 22,5 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Setembre del 2016

Compartir aquesta pàgina a:

El monestir i la Mare de Déu de la Serra de Montblanc

Entre història i llegenda

Carme Plaza Arqué

El llibre presenta la història del monestir i la Mare de Déu de la Serra de Montblanc dins del seu context polític, religiós i artístic, alhora que articula una suggeridora dialèctica entre la història i la llegenda fundacional. Va acompanyat d’esplèndides fotografies i abundant bibliografia.

El monestir de la Serra presideix des d’un petit turó la vila medieval de Montblanc. Fou fundat el 20 de gener de 1296, quan el municipi de Montblanc cedí a la princesa bizantina Eudòxia Làscaris el lloc perquè hi construís un monestir de monges de Santa Clara.

Amb els segles, el monestir ha sofert moltes vicissituds que han alterat la seva fisonomia original. Tanmateix, es conserven dos elements importants dels primers temps: l’església i una Verge d’alabastre policromat, que és una obra mestra del primer gòtic. La seva semblança i relació amb l’escultura jacent de la reina Blanca del famós sarcòfag de Santes Creus remarca el caràcter àulic del monestir, sota la iniciativa dels prohoms de la vila i del rei Jaume II, gran amant de Montblanc.

Carme Plaza Arqué

Carme Plaza Arqué és llicenciada en Filologia Romànica i doctora en Filologia per la Universitat de Barcelona. Catedràtica d’institut. Ha treballat preferentment sobre temes de llengua, dialectologia, sociolingüística i literatura, matèries sobre les quals ha publicat llibres i articles. La seva tesi doctoral, La parla de la Conca de Barberà, publicada l’any 1996 per la Diputació de Tarragona, va merèixer el Premi Francesc de B. Moll de l’Institut d’Estudis Catalans a la millor tesi doctoral sobre dialectologia i història de la llengua catalana. També ha publicat la toponímia de Barberà de la Conca (Història de Barberà a través dels noms, Diputació de Tarragona, 1990). Relacionat amb els ordes religiosomilitars ha redactat ressenyes bibliogràfiques a L’Avenç i a Afers. És coautora (amb Joan Fuguet) de diversos articles i llibres: El Cister. El patrimoni dels monestirs catalans a la Corona d’Aragó, Barcelona, 1999; Los templarios en la península Ibérica, Barcelona, 2005; Els Queralt de Santa Coloma, arquitectura, art i vida, Santa Coloma, 2009; Els templers guerrers de Déu, entre Orient i Occident, Barcelona, 2013, i El teginat de l’església de Sant Miquel de Montblanc, Valls, 2015.

Recull de premsa

InfoEnpunto - 30/10/2016