El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925)

Francesc Rom Serra i Martí Rom

El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925)

Afegir al cistell

Preu: 12,50€

Col·lecció: El Tinter, núm. 39

ISBN: 978-84-96035-34-8

Nombre de Pàgines: 176

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Abril del 2003

Compartir aquesta pàgina a:

El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925)

Francesc Rom Serra i Martí Rom

Aquest és un llibre basat en les memòries que, sobre aquesta societat, va escriure el 1976 Francesc Rom Serra. Tenint en compte que vivia ben a prop del Centre —casa seva era a la porta del costat—, que participà en les activitats teatrals del Centre i que en coneixia de primera mà els afers —durant molts anys el seu sogre en fou el president—, les informacions que aporta són molt valuoses i detallades. Partint d’aquest text, Martí Rom ha mirat de determinar dades i dates que permetessin corroborar i ampliar les informacions originals, així com explicar el context social en què es desenvolupava aquella societat i la seva relació amb el moviment obrer del Baix Camp d’aquells anys. Diu Antoni Gavaldà en el pròleg: “El llibre és la solució d’un aprenentatge sobre el que pot significar la força d’un ideal orientat a aconseguir el bé material i moral de l’individu, per fer-lo més persona, més lliure.”

Francesc Rom Serra i Martí Rom

Francesc Rom Serra
(Mont-roig, 1903 – Barcelona, 1979). Fill de fuster, va aprendre, de ben jove, l’ofici de paleta. El 1920 va anar a treballar a Reus i uns tres anys després a Barcelo-na. Sempre que la feina li ho permetia, anava a Mont-roig, on tenia la família. Des de jove se sentí atret pel teatre i en va escriure algunes obres i també escriví poesia. Catalanista i republicà, va haver d’exiliar-se el 1939; després d’uns mesos en els camps d’internament francesos, va poder retornar a Barcelona. Cap al final de la seva vida, es va sentir empès a escriure sobre la vida del Mont-roig de principi del segle XX, així com sobre la seva experiència en els camps francesos. El llibre El Centre Obrer de Mont-roig del Camp (1911-1925) té com a base les seves memòries sobre aquesta societat -que va viure de ben a prop. Properament es publicarà Guspires, un recull de narracions de que Francesc Rom va escriure sobre la vida quotidiana del Mont-roig del primer terç del segle XX. 

Martí Rom
(Barcelona, 1950). Nét de Francesc Rom Serra. En els anys setanta i vuitanta col·laborà en diverses revistes cinematogràfiques i realitzà diversos documentals dins de l’anomenat “cinema alternatiu”: Un libro es una arma (1975), Can Serra. La objeción de la conciencia en España (1976)... També ha realitzat altres documentals amb temàtica mont-rogenca: D'un roig encès: Miró i Mont-roig (1979) i , sobre artistes montrogencs, Jacint Salvadó (2000) i Teresa Llàcer (2001). Des del 1982 treballa (amb J. M. García Ferrer) en una col·lecció de llibres i vídeos sobre personatges de la cultura catalana. També col·labora a la revista Ressò mont-rogenc, on ha publicat tre-balls de recerca sobre mont-rogencs “oblidats”.