Català per a periodistes de les Terres de l’Ebre

Albert Aragonés, Jordi Duran i Montserrat Ingla

Català per a periodistes de les Terres de l’Ebre

EXHAURIT

Preu: 10,00€

Col·lecció: Antines, núm. 8

ISBN: 978-84-97910-52-1

Nombre de Pàgines: 88

Mides: 17 X 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Desembre del 2004

Compartir aquesta pàgina a:

Català per a periodistes de les Terres de l’Ebre

Albert Aragonés, Jordi Duran i Montserrat Ingla

Durant molts anys els criteris lingüístics dominants en el nostre àmbit cultural s’han basat en la divulgació de les formes més cultes o literàries, en perjudici de l’ús genuí més habitual, i en la imposició d’un únic model de català per a totes les activitats. Un concepte mal entès de la unitat de la llengua i, sobretot, l’escassa difusió que ha tingut l’esperit i la lletra de la normativa oficial del català, ha provocat que un gran nombre d’escriptors i periodistes de les Terres de l’Ebre no s’hagen atrevit a escriure amb alguns trets de la seua parla que són genuïns i totalment legítims, i així han contribuït inconscientment a una compartimentació de la llengua catalana que respon més aviat a criteris administratius que no pas a criteris estrictament lingüístics. En el cas concret dels mitjans de comunicació escrits de les Terres de l’Ebre ha prevalgut la tendència a seguir el mateix model de llengua que la premsa editada a Barcelona, sense tindre en compte els models difosos al País Valencià i a les Illes Balears, amb els quals els parlars d’aquestes terres també tenen moltes afinitats. CATALÀ PER A PERIODISTES DE LES TERRES DE L’EBRE pretén donar a conèixer una varietat de la llengua genuïna, flexible i apta per als usos formals, sense apartar-se de la normativa vigent, i intenta resoldre els dubtes concrets dels periodistes d’aquestes terres.

Albert Aragonés, Jordi Duran i Montserrat Ingla

Albert Aragonés Salvat (Tortosa, 1963), és llicenciat en Filologia Catalana, professor d'ensenyament secundari i formador de cursos de locució correcció de textos. Ha publicat diversos treballs en col·loquis i jornades i és autor del llibre La llengua del Baix Ebre i del Montsià. Un model de llengua estpandard oral (1995). 

Jordi Duran Suárez (1965) és llicenciat en Filologia Catalana. Ha treballat en diversos mitjans locals i comarcals i actualment publica a La Veu de l'Ebre i a El Punt. Treballa al Consorci per a la Normalització lingüística. 

Montserrat Ingla Torné (Sant Carles de la Ràpita, 1956) és llicenciada en Filologia Catalana. Ha estat professora de llengua i literatura catalanes, ha participat en jornades sobre la diversitat lingüística i n'ha organitzat per afavorir el debat sobre el model de llengua. Treballa a la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.