Apicultura tradicional

A la Conca de Barberà (I Premi d’assaig Món Rural)

Manel Martínez i Garcia

Apicultura tradicional

Afegir al cistell

Preu: 11,50€

Col·lecció: El Tinter, núm. 114

ISBN: 978-84-9791-780-3

Nombre de Pàgines: 96

Nombre d'il·lustracions: 96

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació: En rústica

Data primera edició: Desembre del 2010

Compartir aquesta pàgina a:

Apicultura tradicional

A la Conca de Barberà (I Premi d’assaig Món Rural)

Manel Martínez i Garcia

L’aprofitament de la mel de les abelles és tan antic com l’existència dels humans. L’intent de domesticar-les va ser una constant fins a adonar-se de la seva impossibilitat. Existia, però la manera de conviure amb elles i obtenir-hi la preuada mel, naixia així l’art de l’apicultura. Actualment continua vigent l’art de l’apicultura, encara que no té res a veure a com els abellaires hi treballaven anys enrere. L’apicultura moderna o mobilista és una activitat molt diferent a la que anomenem “apicultura tradicional”. Els nexes d’unió entre les dues maneres de practicar l’apicultura són les abelles, la mel i la cera, però les formes de tractar amb les abelles i l’obtenció de la mel i de la cera són completament diferents. Avui dia està oblidada la manera com es practicava l’apicultura tradicionalment, amb pocs recursos, però amb molta imaginació, on la saviesa popular hi jugava un paper molt important. En aquest treball es recupera la memòria d’aquells procediments i es desvetllen construccions d’ús apícola que restaven oblidades i que poca gent té constància de la seva existència i del seu ús.

Manel Martínez i Garcia

Manel Martínez i Garcia (Vimbodí 1962) és empleat públic del servei de costes del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Medi Marí. Els camps d’estudi són el bosc de Poblet i la seva història, i l’arquitectura rural de la Conca de Barberà. Ha participat en l’equip de recerca de l’IPEC dels anys 2003, 2004 i 2005, sobre l’estudi de les construccions de pedra seca al terme de Montblanc. És membre de l’equip de recerca de la beca de l’IPEC (2005) Els safareigs públics de la Conca de Barberà. Un testimoni de la feina de les dones en el passat. També ha publicat diferents treballs sobre arquitectura rural en revistes locals com L’Espitllera, Reboll, El Foradot, El Francolí i Aplec de Treballs. A més, ha col·laborat en publicacions de la Diputació de Tarragona i del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, referents a la pedra seca i a l’arquitectura rural. És autor del llibre El bosc de Poblet al llarg del temps, així com de la biografia de l’enginyer Josep Reig i Palau. També és coautor de la Guia del Paratge Natural de Poblet.

Recull de premsa

Vuit relats de poble (D. Marín / diari El Punt)

Les obres guanyadores dels primers premis de narrativa i assaig de la Fundació Món Rural arriben a les llibreries (Ràdio Montblanc)