100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics

Santiago Álvarez, Eduard Cremades, Josep Duran, Xavier Duran, Claudi Mans i Pep Anton Vieta

100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics

Vols tastar-lo?

Afegir al cistell

Preu: 14,90€

Col·lecció: De 100 en 100, núm. 55

ISBN: 978-84-9034-844-4

Nombre de Pàgines: 224

Mides: 15,5 x 23,3 cm

Enquadernació: Rústica amb solapes

Data primera edició: Juny del 2019

Compartir aquesta pàgina a:

100 curiositats sobre la taula periòdica i els elements químics

Santiago Álvarez, Eduard Cremades, Josep Duran, Xavier Duran, Claudi Mans i Pep Anton Vieta

La taula periòdica, establerta el 1869 pel químic rus Dmitri Mendeléiev, és una infografia coneguda per tots els estudiants de secundària i per bona part de la població, amb un gran valor per als químics i per al món científic en general. Coincidint amb l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, aquest llibre explora cent qüestions curioses sobre la taula i els elements que inclou. S’hi expliquen temes de caire més científic en relació amb la seva història, les diferents formes de presentació, el criteri d’ordenació o les característiques individuals dels elements —el carboni, els gasos nobles, el nitrogen, el tecneci, etc.—, i d’altres més heterogenis com la seva reconversió en icona universal, la seva utilització com a eina lingüística, i altres aspectes culturals, com la presència de la taula periòdica i els elements al cinema o a la literatura. I així fins a cent. És, en definitiva, un llibre tan variat com els elements i com els seus autors.

Santiago Álvarez, Eduard Cremades, Josep Duran, Xavier Duran, Claudi Mans i Pep Anton Vieta

Santiago Álvarez, Eduard Cremades, Josep Duran, Xavier Duran, Claudi Mans i Pep Anton Vieta són químics i apassionats per la química. Des de l’ensenyament a universitats, escoles o instituts i la divulgació en àmbits molt diversos que van des de festivals científics fins a mitjans de comunicació, tots sis han contribuït a divulgar la química. I ho han fet a partir de diversos vessants: des del més científic i bàsic fins a les relacions d’aquesta disciplina amb l’art, la literatura, la música o la màgia. Aquest enfocament multidisciplinari, amè i planer es reflecteix en el llibre que aquests “cavallers de la taula periòdica” han escrit a dotze mans.

Santiago Álvarez Reverter (Panamà, 1950). Catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat de Barcelona (UB).

Eduard Cremades Martí (Barcelona, 1983). Professor de secundària a l’Escola Isabel de Villena. Busca relacions entre la química i la cultura popular.

Josep Duran Carpintero (Girona, 1966). Professor titular de la Universitat de Girona, i un entusiasta de l’experimentació com a eina didàctica en química.

Xavier Duran Escribà (Barcelona, 1959). Químic i periodista científic. Divulgador vocacional. Apassionat per la relació entre ciència i literatura.

Claudi Mans Teixidó (Badalona, 1948). Catedràtic emèrit d’Enginyeria Química de la UB. Divulgador científic.

Pep Anton Vieta Corcoy (Blanes, 1986). Químic i professor de secundària al Saint George’s School, entusiasta de la divulgació científica 2.0 i col·leccionista de taules periòdiques.