Una finestra a un món diferent al que estem immersos (M. Teresa Galan)

04/05/2012

Joan Uribe és mosso d’esquadra en situació d’excedència voluntària i doctor en Antropologia Social. La seva tesi, dirigida per Manuel Delgado, es basa en l’estudi exhaustiu d’aquesta societat, que intenta mantenir un ordre públic dins d’un caos, plena de misteri, secrets, patiments, perills, morts... d’aquest costat fosc que té tot territori i del qual en sabem ben poc. Tot allò que sabem és el que ens han mostrat i ens mostren les pel·lícules i novel·les negres. El resultat de la tesi va ser un estudi esplèndid d’antropologia “negra”; basat en un diari de camp en diferents cotxes patrulla dels Mossos d’Esquadra del qual ell formava part. No cal dir que va tenir moments de tot: moments de molta tensió i moments rutinaris, moments molt conflictius que van comportar perill i també reflexió. Part de les notes que va fer servir per fer-ne la tesi van servir per escriure aquest llibre.

El llibre està estructurat de la següent manera:

PRÒLEG – AGRAÏMENTS – INTRODUCCIÓ  I EL DIARI DE CAMP. Aquest últim estructurat en dues parts: Lloret de Mar i l’Hospitalet de Llobregat.

Lloret de Mar: cinc dies correlatius, de dilluns dia 19/08/2002 a dissabte 24/08/2002.

L’Hospitalet de Llobregat: de dilluns dia 24/05/2004 fins al 29/05/2004 i del dimarts 01/06/2004 al dissabte 05/06/2004.

Cada un d’aquests dies del diari de camp, el trobem ben detallat, des del moment del seu inici fins al final del dia: amb horaris per a cada acte i explicacions sobre el patrullatge. Les situacions que presenta són diverses com diversa és la gent. El lèxic és específic d’aquest àmbit, i també recull argot que fa servir la policia. El nivell de la llengua és estàndar i el redactat és objectiu.

 

COMENTARI:

És un treball ben estructurat, metòdic, fàcil de seguir, que obre noves finestres cap a un món diferent al que estem immersos, i d’unes persones que dediquen la seva vida a mantenir l’ordre i la justícia per facilitar la convivència i la seguretat social. Un llibre interessant.

 

Valoració numèrica: 7,5


 


 

Comentaris sobre aquesta críticaEnvia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.