Frederic Camallonga i Gabriel Pernau (Francesc Casals / El Periódico)

Turisme de barri

28/06/2012

«He descobert indrets que no tenia ni punyetera idea que existien», va explicar el periodista Àngel Casas, director de Barcelona TV, en la presentació de la nova guia Sants-Montjuïcde la col·lecció Barcelona, barri a barri, que publiquen Cossetània i l'Ajuntament de Barcelona. I que un piropo com aquest vingui d'un veí de Sants encara té molt més mèrit. I és que en aquesta passejada impresa pel districte de Sants-Montjuïc, els autors, el periodista Gabriel Pernau i el fotògraf Frederic Camallonga, hi han invertit moltes hores.

Més de 100 pàgines i fotos

«Jo vaig recórrer el districte durant 47 dies i hi vaig fer 6.000 fotografies, de les quals en vaig escollir 738 i n'he publicat 114. A més vaig fer 250 quilòmetres en Vespa i molts a peu», va explicar Camallonga. De fet la guia convida a caminar per cadascun dels barris des de la Bordeta fins a la Marina del Prat Vermell, passant per la Font de la Guatlla, Hostafrancs, la Marina del Port, el Parc de Montjuïc, el Poble-sec i, per descomptat, Sants i Sants-Badal. «Quan tens una vinculació sentimental amb el barri, com és el meu cas, amb aquesta guia s'ha de deixar el cotxe aparcat i recórrer a peu tots aquests llocs», recomana Casas.

Gabriel Pernau, expert en llibres de viatges i un apassionat de la bicicleta, va explicar que la col·lecció de les guies Barcelona, barri a barri (ja se n'han editat, a més, les de Gràcia, Sant Martí i Horta-Guinardó) va néixer fa dos anys: «La idea era fer unes guies per als barcelonins, perquè les que hi havia estaven dirigides al turista, a la gent de fora». Pernau va afegir que aquests petits llibres, en un format estret que cap perfectament a la butxaca del darrere dels pantalons, ofereixen «120 pàgines en què es parla d'edificis, de monuments i també de tot el que es veu al carrer per convidar a fer turisme a la pròpia ciutat».

 

Entre els nombrosos racons per descobrir a Sants-Montjuïc destaquen, per exemple, un dels últimspassadissos de la ciutat, el que hi ha al número 16 del carrer de Bartomeu Pi. «El passadís (no arriba ni a passatge) té arrenglerades a cada costat 19 vivendes de 29 metres quadrats». Un tipus de vivenda modesta de finals del XIX que va sorgir per acollir els que van treballar en les obres de l'Exposició del 1929.

Una mica més sinistre és el carreró de les Ànimes, a Sants-Badal, que, segons Pernau, «deu el nom al fet que en el passat els capellans a l'arribar a aquest punt acomiadaven els seguicis funeraris abans que es dirigissin a l'antic cementiri de Sants». Pernau també descobreix sorpreses com un turó al carrer dels Ferrocarrils Catalans, on es va emplaçar un castell al segle XI per vigilar l'entrada al port. I hi ha més racons en aquestes turístiques 120 pàgines.

Article d'Óscar Hernández al diari "El Periódico" sobre la guia "Sants-Montjuïc", de Gabriel Pernau i Frederic Camallonga. 

Comentaris sobre aquesta notciaEnvia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.