Joan Majó i Merino

Joan Majó: "si tothom fos capaç d’aconseguir “El pes desitjat en 11 passos” la despesa sanitària disminuiria notablement"

07/05/2012

Entrevista a Joan Majó i Merino (Arenys de Munt – Barcelona, 1982), autor del llibre El pes desitjat en 11 passos. Majó és diplomat en Dietètica i Nutrició Humana per la Universitat de Barcelona (CESNID) i postgraduat en Alimentació Hospitalària per la Universitat de Navarra. Des del 2004, ha exercit la consulta privada en diferents centres i la seva missió sempre ha estat la d’ensenyar als pacients a retrobar el seu pes desitjat. Des del 2006, treballa en una empresa de restauració col·lectiva.

-En què es basa per dir que té la fórmula del “canvi definitiu” per a arribar al pes desitjat (no “perdre pes”, com anuncien la majoria de dietes)?
Quan parlem d’un canvi definitiu, hem de fer notar que parlem, principalment, d’un canvi, i no pas d’un afegit o d’un parèntesi. Quan tenim sobrepès o una mala alimentació i fem una dieta, durant aquesta, mengem millor i perdem pes. Però no fem cap aprenentatge, només seguim el que ens pauta un professional, i quan ens en cansem, oblidem tot el que estàvem fent i passem a l’altre extrem. En canvi, quan fem un canvi d’hàbits, el que fem és admetre que mengem malament perquè tenim uns hàbits que no són correctes, que són l’origen del nostre problema i decidim canviar-los. Quan decidim que hi ha quelcom que fem malament i ho canviem, això ja és definitiu.

-Què és, principalment, allò que fa que moltes dietes no tinguin el resultat desitjat, si més no a llarg termini?
El cansament!
Quan no tenim llibertat per triar, decidir, tenir imprevistos i, en canvi, hem de pesar aliments i assumir prohibicions... La majoria de persones no duren ni dues setmanes. I si aguanten el patiment fins arribar a l’objectiu, quan hi arriben, tornen a actuar com abans, i, per tant, tornaran a tenir el problema inicial al cap de més o menys temps. 
 
-Després de llegir els passos que proposa al llibre, aquests semblen bastant lògics, "de sentit comú”. Per què sovint costa tant a les persones que es volen aprimar assumir aquests hàbits d’una manera natural, sense que hagin de demanar consell a un especialista?
Avui en dia sembla que haguem perdut el sentit comú. Les fórmules màgiques ens han trastocat. Sembla que podem fer les coses malament i amb uns dies de fer quelcom fàcil i senzill, però nociu per a la salut, sembla que no hagi passat res. El menjar bé i tenir un pes adequat és equiparable a una carrera de fons, no pas a un sprint. Per fer això, molta gent necessita algú que els indiqui i els acompanyi, necessita un coach.
 
-Realment, es pot perdre pes sense sacrificar-nos deixant de menjar moltes de les coses que ens agraden?
Sí, no hi ha cap aliment prohibit, simplement s’ha de tenir en compte una freqüència a l’hora de menjar-se’l. No t’ha passat mai que quan et prohibeixen alguna cosa, llavors no te la pots treure del cap? Si t’agrada la xocolata, has de menjar xocolata, però no pas una tauleta cada dia.
 
-Els passos i canvi d’hàbits que apareixen al llibre, no semblen tan sols una manera d’aprimar-se, sinó part de tota una “filosofia”, d’una manera de viure… Hi ha algun dels passos que proposa que sigui clau?
No hi ha cap pas més important que un altre, però està clar que no ens en podem estalviar cap. Potser al que li donaria més valor és a sopar poc, doncs quan aconseguim això, dormim millor, tenim més gana al matí, ens despertem de més bon humor i això afavoreix que puguem entrar en aquest joc de fer salut que abans anomenaves “filosofia de viure”. Potser sí! Jo diria que és un inici per a trobar la felicitat.
 
-El llibre és flexible, a l’hora de plantejar les conductes saludables que porten a perdre pes. Per a compensar-ho, creu que la força de voluntat ha de ser molt gran, per a fer que el canvi d’hàbits sigui real i es mantingui?
A l’inici de qualsevol canvi hi ha d’haver dos factors: una motivació inicial i una bona eina per aconseguir el que volem fer. La motivació inicial d’una persona per assolir un objectiu normalment és força elevada, i quan troba una eina educativa, senzilla i explicativa com El pes desitjat en 11 passos, aquesta ho facilita tot.
El gran valor d’aquest llibre rau en què ensenya a fer un canvi d’hàbits. Quan has adquirit l’hàbit ja no fa falta motivació per a tirar-lo endavant, doncs passa a formar part de la teva rutina.
 
-Pensa que és possible perdre pes en molt poc temps i de manera saludable, com potser volen moltes persones abans de l’estiu?
Una mica sí, però quin sentit té? per què volem la rapidesa? la volem per després passar a l’altre extrem inevitablement... passar constantment del blanc al negre no és saludable. Et recomano que trobis la teva tonalitat de gris.
 
-Creu que aquest llibre, en algun cas, pot arribar a substituir la figura del nutricionista, per a algú que vol perdre pes?
En molts casos sí, però també n’hi haurà d’altres en què no. El que sí que és cert, és que si tothom fos capaç d’aconseguir “El pes desitjat en 11 passos” les consultes mèdiques estarien més buides i la despesa sanitària disminuiria notablement. Per a més consultes visiteu www.elpesdesitjaten11passos.es


 

Comentaris sobre aquesta entrevistaEnvia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.