Barbamecs

Barbamecs, de Yannick Garcia

21/05/2012

Yannick Garcia se'ns descobreix com a un excel·lent constructor de personatges en el seu primer recull de contes, Barbamecs, guanyador del darrer premi de narrativa Vila de l'Ametlla de Mar, el qual ha estat publicat per Cossetania Edicions. 

A través de 8  històries d'una llargària i estructura semblant, fa ús de la seua bona capacitat descriptiva per posar el i la lector/a davant de situacions versemblants, amb personatges del dia a dia, els i les quals mostraran problemàtiques profundes i diferents en tot moment per tal d'afrontar la quotidianeïtat. Cap veu se'ns presentarà com a  repetitiva, sinó que àvidament anirem experimentant noves situacions que ens sorprendran i ens faran identificar profundament amb el personatge en qüestió. La incomunicació de la societat és implícita, la qual  converteix els humans massa sovint en un número, un número que no se n'acaba de sortir perquè desconeix els mitjans per tirar endavant.  La incògnita és justament un dels leit motivs de l'obra, la qual facilita la lectura i motiva el i la lector/a amb l'anhel intrínsec d'arribar al final.
Els contes compten amb una estructura tradicional (inici, nus, desenllaç), però  aconsegueixen fer viure l'acció amb total intensitat. Yannick pretén enganxar-nos de bon principi mitjançant l'ús d'alguna frase colpidora que causarà alguna estranyesa motivadora. No ens situa davant d'un vocabulari extremadament elaborat, tot i que es mostra extremadament líric en cada narració i se'ns retrata com a un magnífic coneixedor del llenguatge. Tampoc no podem parlar d'originalitat extrema quant a la conclusió, però sí del fet que el narrador ens ofereix una frase alliçonadora per forçar la  nostra capacitat pensativa i és un dels millors valors del recull.
L'amposti Yannick Garcia (1979), traductor i interpret per la UPF, se'ns va descobrir en el món literari amb el poemari De dalt i de baix, guanyador del premi Gabriel Ferrater de poesia de 2003, el més ben dotat de la literatura catalana. Ha realitzat igualment nombroses traduccions literàries i de caire professional, la qual cosa li ha donat un important bagatge en el domini de l'idioma. Amb Barbamecs ens demostra la seua categoria literària a través d'uns contes que no et deixen indiferent i que poden arribar a ser vibrants. A la vegada, molts dels paràgrafs de les narracions estan carregats de didacticisme. Els personatges van exterioritzant la seua problemàtica interna, mentre que nosaltres som plenament sabedors que la solució definitiva no serà idíl·lica. És aquesta problemàtica la que ens transporta a un univers literari carregat d'intriga i de qualitat narrativa.
En conclusió, un recull amb excel·lència que esdevé  una bona aportació al gènere. 

 

Comentaris sobre aquesta críticaEnvia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.

Més crítiques


Per Xavier Cortadellas (setmanari "Presència)

Per Joaquim Ferrer (diaridegirona.cat)